• Annonser

En grå liten fågel med en kraftig stämma

 

 

Näktergal

Näktergalen är oansenlig till det yttre med en gråbrun färg och ungefär i samma storlek som en gråsparv. Den lever även ett undanskymt liv i täta snår i lövskog, men gärna i närheten av vatten.
Boet som placeras väl undangömt nära marken, byggs av torra löv. De lägger en kull om året med 4-6 ägg. Förekomsten i vårt land har varierat genom tiderna. Under 1990-talet minskade de i antal troligen beroende av förhållanden i deras övervintringsområden i Östafrika dit de flyttar i augusti varje år. De förekommer huvudsakligen i södra och östra delarna av landet upp till Mälardalen. Näktergalen livnär sig på insekter, maskar, spindlar och bär.

Sången består av en mängd rytmiska knäppande, smackande, kastanjettskallrande ljud bland flöjttoner och visslingar. Ljudnivån är kraftig när näktergalen anländer till reviret i maj och är i högform. Den kan höras på ett par kilometers håll och om flera hanar har angränsande revir uppstår ordentliga sångarstrider. Näktergalen sjunger främst om natten och de kan bli ungefär 8 år gamla.

susan_902600lSusan Boyle

En annan sångfågel med låg framtoning är Susan Boyle från Skottland som efter sitt succéframträdande i ”Britain’s got talent” med låten ”I dreamed a dream” från musikalen Les Miserables, slog världen med häpnad. Susan som är arbetslös och okysst blir 48 år under 2009.

Härliga sångfåglar båda två tycker jag och en obeskrivligt härlig känsla är det  när Susan förvånar alla med sin sång.

Ann

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: