• Annonser

Pippi på fågel?

 

Stare av Wilhelm von Wright

Stare av Wilhelm von Wright

I dag är det Fågelskådningens Dag en klassiker som initierades av Sveriges Ornitologiska Förening för 20 år sedan för att öka kunskapen om fåglarnas liv samt för att uppmuntra till fågelskådning. De olika lokalföreningarna erbjuder idag guidningar, exkursioner, öppet hus och mycket annat. Alla aktiviteter är anpassade för nybörjare och det skall finnas kunniga guider på plats med kikare och fågelböcker. Passa på att bege er till någon angiven mötesplats eller gå ut på egen hand och upplev den ystra fågelvåren.

Lite snabbfakta om staren Sturnus vulgaris

Staren hör till de fåglar som kommer tidigast på våren. Den har dock minskat i antal under senare år, vilket kan bero på förändringar i jordbruket. Födan består av olika insekter, larver, maskar, sniglar men även diverse bär, frukter och frön.
Gräset bör inte vara för högt där staren letar mask, så därför är betesmarker bättre än vall. Starar trivs bäst vid odlad mark och lövskog. De häckar gärna i holkar med tillräckligt stort hål eller i naturliga bohål i träd. Honan lägger en kull om året med 4-5 ägg, som ruvas i 12-14 dagar och ungarna blir flygfärdiga efter 18-22 dagar. Det är lätt att förväxla staren med koltrasten, men staren har en kortare stjärt och glansigare fjäderdräkt. Staren hoppar inte heller jämfota som koltrasten utan promenerar med en fot i taget. Stararna samlas i stora flockar före och efter häckningen.

Vill man följa de stora fågelskådarna så kan man gå in på Dagens fågel och se senaste nytt i skådarvärlden. 

Själv hoppas jag höra näktergalen som är en av mina favoriter

Ann

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: