• Annonser

Slemmig kannibal som parar sig med vem som helst?

 

Spansk skogssnigel Arion lusitanicus i Göteborgs botaniska trädgård 2008

Spansk skogssnigel Arion lusitanicus i Göteborgs botaniska trädgård 2008

 

 

 

 

 

Det har regnat ganska ordentligt i Göteborg under veckan och nu även i Stockholm, så det är ett riktigt mysigt snigelväder och därmed dags att hålla koll på dessa objudna gäster i våra trädgårdar.

 

Tyvärr en objuden gäst i allt fler trädgårdar

Snart dyker tyvärr de slemmiga typerna upp som brukar sluka allt i våra trädgårdar. Den spanska skogssnigeln kom troligen till Sverige redan 1975 via växtimport från Tyskland. Sedan dess har den snabbt spritt sig genom landet, med undantag för Norrland. Vilket förmodligen beror på de kalla vintrarna i norr som gör det svårt för snigeln att övervintra. Snigeln hör ursprungligen  hemma i Spanien och Portugal där den inte alls ställer till med samma skador.

 Dåligt rykte

Den spanska skogssnigeln är en glupsk allätare men det spektakulära namnet ”mördarsnigel” har den fått på grund av sitt aggressiva och delvis kannibalistiska beteende. På menyn står i stort sett alla typer av grödor och prydnadsväxter men även en artfrände kan slinka ned.

 Vem är vem?

Arten kan lätt förväxlas med flera andra arter av sniglar, och för att säkert kunna avgöra vilken art det är man har framför sig så måste man göra en anatomisk undersökning det vill säga skära upp det slemmiga djuret och titta på de inre organen. Det får allt vara för min del. Vill man verkligen ta reda på om det är mördarsniglar man har i sin trädgård så kan man skicka några exemplar av sniglarna till Göteborgs Naturhistoriska Museum för en kostnadsfri identifiering. Se hemsidan för ytterligare information.

Forskning pågår

De tar tacksamt emot sniglar på Göteborgs Naturhistoriska Museum eftersom de studerar den Spanska skogssnigelns spridning i vårt land och det är ett unikt tillfälle att studera hur en ny djurart invaderar och sprids i ett nytt område. Tack vare många trädgårdsägare och naturintresserade personer har denna process kunnat följas som inte tidigare varit möjligt att göra på något annat ställe i Europa.

 Bekämpa eller inte

De flesta av våra sniglar är ganska harmlösa, det är egentligen bara den spanska skogssnigeln som behöver bekämpas. De andra kan gott få leva.

Både och

Sniglarna är tvåkönade (hermafroditer) och brukar fortplanta sig genom parning, men den spanska skogssnigeln och flera andra arter kan också föröka sig genom självbefruktning. Det kan därför räcka med att en enda snigel eller ett enda ägg för att en helt ny population skall kunna uppstå på en plats. Efter en parning så kryper båda sniglarna från platsen med befruktade ägg som de gräver ner i jorden.

 Ägglossning med potential

Någon siffra på hur många sniglar det finns i Sverige i år finns inte, men med tanke på att varje snigel kan lägga 400 ägg under sin livstid rör det sig om åtskilliga miljoner. På bara några kvadratmeter kan flera hundra sniglar trängas.

 

Super Slemmig Snigel

Super Slemmig Snigel

 

 

Ett riskbeteende som ger en ”Supersnigel”

Om den spanska skogsnigeln och den inhemska släktingen svart skogssnigel parar sig med varandra kan deras avkomma bli fullt livskraftig och dessutom fertil. När dessa hybrider för första gången hittades i Sverige 1987 konstaterades att de dessutom kan para sig med båda moderarterna och få avkommor.

Ingen naturlig fiende

I Sverige har mördarsnigeln än så länge inga naturliga fiender. Varken fåglar, igelkottar eller grävlingar äter den. Att inget djur vill äta mördarsnigeln beror på det att den är full av tjockt slem. De djur som prövar att äta den, får munnen full av slem och spottar ut snigeln. I andra länder har man sett att skalbaggar börjat äta ägg och ungar.

Kan koltrasten bli en fiende?

Nu har man i Västsverige observerat en koltrast som kalasat på en mördarsnigel. Fågeln hämtade en snigel och slog sig ned på en grusgång där den hackade sig igenom snigelns slemmiga ytterhölje och åt upp innanmätet och därefter hämtade en ny. Fågeln använde sig av stenarna på grusgången för att ”torka av” näbben när den blev för kladdig. Det finns även observationer av koltrastar som kalasar på mördarsniglar i Tyskland.

 Högtrycksrygg är mördarsnigelns skräck

Snigeln är egentligen ett nattdjur som både äter och förökar sig efter mörkrets inbrott, men under regniga somrar utan sol 
så är den aktiv även under dagen. Torra somrar dör normalt en stor andel av både ägg och ungdjur men under regnrika somrar är däremot överlevanden betydligt högre.

 Jag hoppas på en varm och torr sommar av flera anledningar

Ann

Annonser

2 svar

 1. Hej

  Jag har samlat ihop dom bästa metoderna för att bekämpa mördarna. Kolla in min länk.

  Mvh
  /Daniel

  • Upp till kamp mot de slemmiga typerna tillsammans är vi starka!
   Man får hoppas att vädret snart blir bättre för oss och sämre för dem.
   Ann

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: