• Annonser

Mingel med Jane

vetenskapsfestivalen-logo2009Invigning 

Årets Vetenskapsfestival den 13:onde i ordningen invigdes idag av forskarlegenden Jane Goodall som ägnat mer än 40 år av sitt liv åt att studera vilda schimpanser. Hon ät brittisk etolog och primatolog och hennes upptäckter har revolutionerat primatforskningen och utmanat det som vi uppfattar som unikt för människan.

mingel_380

Under kvällen så var det dessutom ett trevligt invigningsmingel på Universeum bland hajar och rockor med Jane som talare. Hon har inte gett upp sin kamp för en bättre värld och skulle vidare till Singapore för att tala. Jag har barnbarn och måste kunna säga att jag i alla fall har gjort mitt bästa sa hon.

 showpicphp

Stora upptäckter av ung kvinna utan vetenskaplig bakgrund

Den 26 åriga Jane Goodall kom till Tanzania för att studera schimpanser sommaren 1960. Med en vilja, motivation och ett intresse som överträffade det mesta lyckades hon revolutionera primatologin. Trots avsaknad av vetenskaplig bakgrund utmanade hon våra uppfattningar om vad som egentligen är unikt mänskligt Till en början var det svårt att komma tillräckligt nära schimpanserna för att kunna studera deras beteende men med tiden vande de sig vid hennes närvaro och efter några månaders studier observerade hon två individer använda sig av kvistar när de fiskade efter termiter. De drog av löv från kvistar som de sedan använde de kvistarna som verktyg. Innan trodde man att användandet av verktyg var något unikt mänskligt och Janes upptäckter blev därför en världsnyhet.

 Hennes andra revolutionerande upptäckt under sitt första år i Gombe nationalpark var att schimpanser jagar andra djur och äter kött. Detta gick emot den allmänna uppfattningen i forskarvärlden att schimpanserna främst var vegetarianer som endast vid enstaka tillfällen åt insekter eller små gnagare.

 The Jane Goodall Institute

Jane Goodall startade redan1977 The Jane Goodall Institute for Wildlife research, Education and Conservation, för att främja fältforskning på schimpanser. Idag är det institutets uppdrag att stärka och inspirera individer till att göra aktiva val för att skapa en positiv förändring i världen för alla levande ting. Institutet är världsledande inom bevarande av vilda schimpanser och har etablerat flera reservat och resursprogram i Afrika.

 En av institutets hjärtefrågor är utbildningsprogrammet Roots & Shoots som idag har spridit sig till nästan 100 länder och däribland även Sverige. Det är ett internationellt nätverk av ungdomar som arbetar för att skapa positiv förändring genom att utbilda och inspirera varandra i kampen mot en bättre värld för både människor, djur och miljön.

 Positiva förebilder är viktiga

Jane hade stor betydelse för mig när jag var ung och äntligen på TV kunde få se en kvinna som en positiv förebild med spännande studier i främmande land. Visst var det lockande att tänka sig att studera biologi och resa till Afrika. Nu hamnade jag aldrig i Afrika men väl i schimpans avdelningen på Skansen för etologiska studier.

 Jag tackar Jane för en trevlig kväll

Ann

Annonser

2 svar

  1. Jane är min stora idol. Hennes första bok var en viktig inspirationskälla. Är väldigt avundsjuk på dig somi fått träffa henns. Tack för fin blogg.

    • Ja det var en trevlig kväll
      Tänk att hon fortfarande vid 75 år kör på i full fart för den goda sakens skull med ca 300 resdagar per år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: