• Annonser

Pollenkoll

 

Hasselhängen  Bild: pollen.se

Hasselhängen Bild: pollen.se

Flera växter tar vinden till hjälp för att förflytta sina pollenkorn till de honliga pistillerna. Dessa växter släpper därför rikligt med pollen när de blommar och pollenhalterna i luften varierar därför över tiden. Pollenhalterna mäts vid flera olika mätstationer runt om i vårt land från Malmö i söder till Luleå i norr. Pollenkorn och sporer fångas in på klisterremsor, identifieras och räknas. Därefter analyseras resultatet och en prognos tas fram utifrån vilket väder som är på gång. Prognoserna skickas därefter till media i samarbete med SMHI. Pollenmätningarna i  Stockholm har gjorts sedan 1973.

 

Dagens pollenprognos kan dels studeras på Naturhistoriska riksmuseets hemsida dels via tele- och SMS-tjänst på tel. 0900-200 03 23.  

Dessutom tas en pollenriskprognos fram i samarbete av palynologiska laboratoriet och Astra Zeneca.

Hassel är först ut i rapporterna för året, ibland med blomning redan i februari, därefter följer al, björk, alm, sälg, ek och gräs. Halterna brukar noteras som låga, måttliga eller höga. Undersök pollensituationen i ditt närområde. 

 

Förra veckan träffade vi många lågstadielärare som deltog i våra två fortbildningsdagar om Blommor & bin med genomgång av hur olika växter pollineras.

Ann

    

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: