Ägg som märks!

eggtracer-1Titta på ägget innan du äter upp det. Där finns både siffror och bokstäver som berättar mer om var och hur ägget har producerats.

Första siffran anger produktionsmetod:

0: Ekologisk produktion – Ägg från frigående hönor med tillgång till utevistelse. Hönorna fodras med ekologiskt odlat foder. Alla hönor har tillgång till värpreden, sittpinnar och sandbad. Det är 7 stycken hönor per kvadratmeter.

1: Frigående utomhus – Ägg från hönor som går fritt i stora stallar med möjlighet att vistas utomhus. Alla hönor har tillgång till värpreden, sittpinnar och sandbad.

2: Frigående inomhus
- Ägg från hönor som går fritt i stora stallar. Alla hönor har tillgång till värpreden, sittpinnar och sandbad.

3: Burhöns – Ägg från hönor i inredda burar med värprede, sittpinne och sprättyta. Siffran 3 anger endast bur, om däremot hönan vistas i en inredd bur står det på askens etikett. Alla svenska ägg kommer från hönor i godkända inredda burar. Svenska hönor som lever i inredd bur är 15 stycken per kvadratmeter. Se bild av trivselbur i tidigare inlägg Hur har hönor det.

Bokstavskombinationen står för produktionsland:

SE: Sverige
FI: Finland
DK: Danmark

Den 3-siffriga kombinationen anger produktionsanläggning/gård varifrån ägget kommer. Uppfödarens producentnummer är en unik kod för varje gård. Det finns inga listor på webben över dessa olika gårdar men man kan ringa till Livsmedelsverkets enhet för inspektion och fråga 018-17 55 00 vilken gård som avses med koden

 Mina ägg till påskbordet kommer från Nederlösa Lillgård i Skänninge.

Ann

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: