• Annonser

Hur har hönor det?

 

 

En ny så kallad trivselbur (Livsmedelssverige)

En ny så kallad trivselbur (Livsmedelssverige)

Numera ser det inte ut som hemma hos Emil i Lönneberga med hönorna som går omkring på gårdsplanen tillsammans med tuppen och pickar i sig av det de hittar att äta. När Astrid Lindgren fyllde 80 år 1987 fick hon i födelsedagspresent av dåvarande regeringen genom stadsminister Ingvar Carlsson en ny djurskyddslag med ett löfte om att systemet med hönor i bur skulle avskaffas. Av Sveriges cirka 6 miljoner värphöns hålls idag cirka 40 procent i nya inredda burar och cirka 60 procent i olika frigående system, varav cirka 6 procent hålls ekologiskt. En höna värper ett ägg om dagen och i genomsnitt äter vi ett halvt ägg om dagen men på påskafton äter vi 6 miljoner ägg i timmen. Så veckan efter påsk är det helt tomt i packerierna. Fler och fler väljer ekologiska ägg.

Det är möjligt att välja vilka ägg man vill köpa genom att flytta handen i butikshyllan. Detta och mycket annat brukar vi gå igenom i vårt skolprogram Mat miljö och rättvisa. Det vänder sig till elever åk 7- gymnasiet och går att boka under hela året.

Det blir i alla fall KRAV- ägg till mitt påskbord

Glad påsk

Ann 

 

Ett svar

  1. […] miljoner värphöns lever sitt liv i burar, trots ett gammalt löfte till Astrid Lindgren, skriver Naturens Husbloggen. Köp ekoägg till helgen!! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: